Gyere a Beregbe logo

SZATMÁR-BEREGI SÍKSÁG:

FEDEZD FEL AZ

EGYEDÜLÁLLÓ ÉS

ÉRINTETLEN TÁJ SZÉPSÉGÉT!

Ismerd meg ezt a varázslatos vidéket!

Képzeld el, hogy a lábad alatt zöldell a gyep, a távolban a folyók kanyarognak, a festői hátteret pedig  a Kárpátok vonulata kölcsönzi a tájnak. A Szatmár-Beregi-síkságot lenyűgöző sokszínűség jellemzi. Fedezd fel te is a mocsarak titkos világát, az ősi tőzegmohalápokat, a ritka növény- és állatvilágot! Ismerd meg a „romvulkánok” titkait! Sétálj át a gyertyános-tölgyesek árnyas ösvényein, és érezd a friss levegő illatát.

Közvetlen kapcsolat a természettel 

Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet

A tájvédelmi körzetet 1982-ben hozták létre. Természetvédelmi kezelője a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság. A tájat a Kárpátok vulkanikus működése, illetve az onnan eredő folyók a Tisza, Szamos, Kraszna, Túr, stb. hordaléka alakította ki. A síkság peremterületeit sokáig nagy kiterjedésű lápterületek tarkították, melyek a lecsapolások következményeként csaknem teljesen eltűntek.

Időjárása

A Nagy-Alföld leghűvösebb, legcsapadékosabb területe.

Erdőállománya

 Az Alföld legszebb és egyben legértékesebb erdei Szatmár-Beregben találhatóak.

Magassága

Tengerszintfölötti magassága 106 és 124 m. Legmagasabb pontja a 219 méter magas barabási Kaszonyi-hegy.

Élővilág

Magasan felülmúlja az Alföld legnagyobb részét, nemcsak a flórájában, hanem az itt élő állatvilág számos csoportjában.

A természet kincsei a lábad előtt hevernek

Tapsztald meg saját szemeddel a folyók, az ártéri síkságok, a gyertyányos-tölgyes erdők harmóniáját. Fedezd fel a gazdag növény- és állatvilágot, ismerkedj meg a helyiekkel és ismerd meg szokásaikat. Kóstold meg a autentikus helyi ételeket, keress olyan helyeket, ahol békében és csendben pihenhetsz és háborítatlanul figyelheted a táj szépségeit.  

1

Romvulkánok az Alföldön

A sík vidék egyhangúsága után egy kis kalandra vágysz? A lapos tájhoz szokott szemnek már-már szokatlannak tűnhet ez a két kiemelkedés. A 219 méter magas Kaszonyi-hegy és a 154 méter magas Nagy-hegy törésvonal mentén elhelyezkedő romvulkánok, a belső-kárpáti vulkáni övezet részei.

Kapaszkodj fel a csúcsra:

  • Csodáld meg a Kárpátok előhegyeinek lenyűgöző panorámáját!
  • Engedd, hogy a messzi távolban felsejlő Máramarosi-havasok látványa elvarázsoljon!
  • Lélegezd be a friss levegőt és érezd a természet közelségét!

Tarpa Nagy-hegy

A hegyen évszázadok óta szőlőt és gyümölcsöt termesztenek (szilva, cseresznye, meggy, alma, őszibarack). A lankás déli lejtőt szőlőültetvények és gyümölcsösök, apró présházak tarkítják.

A hegy számos védett és fokozottan védett állatfajnak ad otthont. A beregi futrinka, melynek elsõ hazai példányát egy tarpai boros pincében írták le. A bányafalak felsõ löszös rétegeibe vájják mély költõüregeiket, a csodaszép gyurgyalagok.

Barabás Kaszony-hegy

Barabási Kaszonyi-hegy

Itt található az ország legészakibb fekvésű, természetes ezüsthárs-állománya. A meredek sziklafalakon fészkel legnagyobb termetű bagolyfajunk, az uhu. Számos fokozottan védett ízeltlábú él itt, mint például a Štys-tarsza, az erdélyi avarszöcske vagy a piroslábú hegyisáska, de a nagyfoltú hangyaboglárka lepke mediterrán jellegű alfajának is ez az egyetlen alföldi lelőhelye. Fokozottan védett vagy ritka növények is találhatóak itt, például hosszúfüzér harangvirág, borsóképű lednek.

Szőlő-hegy tanösvény (Tarpa)

,

5,5 km

2 óra

[

Nehézségi szint

A Szőlőhegy-tanösvény a Beregi-síkon, Tarpa község külterületén található.  A hegy országos jelentőségű védett természeti terület.

Egész évben ingyenesen látogatható.

Fedezd fel a tanösvény varázslatos világát, ismerd meg a „romvulkán” titkait! Kapcsolódj ki és töltődj fel a természet energiájával!

  • Sétálj a gyönyörű szőlőhegyen, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik a környező tájra.
  • Fedezd fel az egykori kőbánya szikla-és löszfalait, ahol vörös vércsék és gyurgyalagok fészkelnek.
  • Figyeld meg a ritka beregi futrinka bogarat, amely hazánkban csak ezen a területen él.
  • Csodáld meg a napsütötte sziklákon sütkérező keresztes viperákat.

Nyomvonal hossza:                      5,5 km

Időtartam:                                       2 óra

Szükséges fittségi szint:              Könnyű

Látnivalók:  A hely, különösen ősszel, nagyon hangulatos, szőlőkkel, diókkal, öreg gyümölcsfákkal, takaros kis présházaival. 

A csúcsra érve a Keleti-Kárpátok bérceit csodálhatod meg és ráláthatsz a fokozottan védett tarpai Nagy-erdőre, ahol 150-200 éves tölgyek sorakoznak.

Állomások száma:                           7 állomás

Megközelítés:  Tarpáról Beregsurány felé haladva, a település végét jelző táblától 300 méterre, jobbra a hegy felé.

Szereted a levendulát? Júniusban különleges élmény vár rád a Tarpai-hegyen! Varázslatos színek és illatok!

A ZENdüllő levendulamezőn nem csupán a gyönyörködhetsz a a virágokban, de aktívan részt is vehetsz a levendulaszüretben. Teljes testi és lelki kikapcsolódás a virágzó levendulák között!

2

Tőzegmohalápok

A Bereg vadregényes táján, az erdők mélyén ősi titkokat rejtő tőzegmohalápok bújnak meg. Ezek a páratlan, misztikus hangulatú élőhelyek egyedülálló növény- és állatvilágnak adnak otthont, melyek a jégkorszak óta őrzik a múlt emlékeit.

A hajdanvolt Ecsedi-lápról egész úszó szigeteket írtak le, melyek a változó széljárással folyamatosan vándoroltak, ezzel megközelíthetetlen menedéket nyújtva a törvény elől menekülő szegénylegényeknek vagy a török üldözte, biztonságot kereső lakosságnak.

Légy tudatos látogató:

A Bereg tőzegmohalápjai védett területek, melyeket csak engedéllyel és kísérővel lehet látogatni. A látogatás során kiemelten fontos a természetvédelmi előírások betartása, hogy megőrizzük ezen egyedülálló élőhelyek varázslatos hangulatát.

Divi.

Address

1234 Divi St. #1000, San Francisco, CA 94220

Phone

(255) 352-6258

Copyright © 2024 Divi. All Rights Reserved.